Organische en 100% biologische honing
Honing is het bekendste product van de honingbij en wordt ook wel het Goud van de Natuur genoemd. Sommige honing is donker, stroperig tot creme-achtig, en koolzaadhoning en de meeste voorjaarshoning is juist vloeibaar en licht van kleur.
Honing is altijd een natuurproduct, tenminste wanneer u het bij een echte imker haalt. De honing wordt bij ons onverhit, rauw en onverdund, zo uit de honingraat in een pot gedaan. Hooguit 1x gefilterd om eventuele stukjes was eruit te filteren die bij het slingeren mogelijk in de honing terecht komen. Omdat het 100% puur natuur is zitten er kleine hoeveelheden stuifmeel, mineralen, sporenelementen en natuurlijk suiker.
Honing is het resultaat van ingedikte nectar uit bloemen, aangevuld met enzymen die inwerken op de nectarsuikers. Er zit zelfs waterstofperoxide in, die voor een bacteriedodend en desinfecterend effect zorgt. Zo blijft honing lang bacterie- en schimmelvrij. Wanneer de nectar is omgezet in honing en voldoende is ingedikt – het vochtpercentage ligt dan ruim onder de 20% – dan verzegelen de bijen de honing met een klein laagje zuivere bijenwas. Dit zorgt ervoor dat honing in de raat vrijwel onbeperkt houdbaar is.
In een ruimte omtrek van onze bijenstand wordt niet actief met gewasbestrijdingsmiddelen gespoten door boeren. Hoewel de term ‘biologische honing’ niet licht gebruikt dient te worden, weten we dat onze bijen heel weinig last hebben van bestrijdingsmiddelen.
Verschillende soorten honing
Niet elke honing is hetzelfde. Wanneer bijen overwegend op een bepaalde bloem of bloeiende boom vliegen mag je het bijvoorbeeld ‘acaciahoning’ of ‘heidehoning’. Er moet dan wel worden vastgesteld dat minimaal een bepaald percentage honing echt van die boom of bloem afkomstig is! Wij hanteren daarom ‘bloemenhoning’ als algemene term, omdat wij niet laten vaststellen wat de overwegende hoeveelheid is van een bepaalde boom of bloem. Wel weten we dat er heel veel lindes en acacia’s in de directe omgeving van onze bijen staan!
Let ook goed op wat er op uw honing staat: veel honing uit de supermarkt is samengestelde honing uit “EU en non-EU” landen. Dat wil zeggen dat de honing voor een (groot) deel afkomstig kan zijn uit Argentinie, Brazilie, China of andere landen die in bulk honing verkopen. Dat hoeft niet per se slecht te zijn, maar de herkomst is onmogelijk meer vast te stellen. Lees hierover bijvoorbeeld meer via de site van Kassa van omroep BNN-VARA.
Wat het verschil is tussen ‘rauwe’ honing en gepasteuriseerde of gemengde honing leert het onderstaande filmpje: